
Erik Adigard. Absolut Adigard. 1996. Courtesy of Absolut Vodka.
In mijn gesprekken met grafisch ontwerpers gaat het opvallend vaak over archiveren en tegenwoordig vooral over 'digitaal bewaren'. Het valt me telkens op hoe verschillend er wordt gedacht over het nut en noodzaak van het duurzaam bewaren van digitale bestanden, maar ook hoe weinig informatie er voor 'niet-professionals' beschikbaar is. De meeste van mijn gesprekspartners beginnen uit te leggen dat ze vroeger braaf CD's en DVD's branden maar dat ze inmiddels beter weten en zijn overgestapt naar opslag op een extra harde schijf. Meestal geautomatiseerd.
We leven in een digitaal tijdperk waarin een groot deel van de wereldbevolking werkt en communiceert met voortdurend nieuwere vormen van technologie. Informatie wordt uitgewisseld via e-mail, muziek bestaat alleen nog op MP3’tjes, vakantiefoto’s worden bewaard op internet en met de overheid communiceren we via een digitaal loket.
Vinyl, tijdschrift voor moderne muziek |
1981. In de Volkskrant of Parool las ik over iemand die een coputerprogramma aan het ontwikkelen was om ‘normale’ lettertypes geschikt te maken voor een matrixprinter. Hij had daar al wat mee geëxperimenteerd op een Apple Lisa of Apple II en kon de letters op verschillende groottes uitprinten. Vinyl, 1ste jaargang numer 11, februari 1982. Printwerk, brieven en andere berichten konden zo aantrekkelijker worden gemaakt, was de gedachte. Dat sprak mij erg aan. Vinyl ging net een nummer over electronische en computer muziek samenstellen. Ik heb hem opgezocht om te vragen of hij de koppen voor het tijdschrift Vinyl in zo'n computerletter kon printen. Hij heeft dat gedaan met een prototype en met die nog heel erg pixelmatige letters stelde ik knippend en plakkend de koppen mee samenstellen. Het moest een Vinyl worden die er uit zag alsof die zo uit de pinter was gerold. Dat kon toen eigenlijk nog niet, maar met deze dotmatrixletters kon wel die indruk gewekt worden. Dat was uitdaging en het toppunt van moderniteit. Een nep perforatierand suggereerde het idee van een printeruitdraai. De koppen bestonden uit computerletters maar de artikelen waren in een normaal lettertype gezet. We konden niet te ver gaan en een verregaande onleesbaarheid riskeren. In die tijd stond er iemand in de Kalverstraat die portretten digitaliseerde met een videocamera en ze op T-shirts en papier printte. Met zijn videocamera maakten hij een opname van het logo van Vinyl om dat op direct uit te printen. Er werd niks opgeslagen, opslaggeheugen was schaars en floppies waren best kostbaar. Van die print maakte ik weer een opname en zo werd het omslag en het tijdschrift als collage ‘digitaal’ gemaakt. Hoewel het allemaal namaak was, beschouw ik het als mijn ingang in de digitale wereld, want het was tamelijk visionair in begin 1982. Zie ook http://vinyltijdschrift.blogspot.com/search?updated-max=2010-04-18T06%3A28%3A00-07%3A00&max-results=7 |