Bits to Pieces is...

views on digital preservation

thoughts and views

tips and tricks

bits of others

.

Contributors

Auteurs

Fonds BKVB

Kismanstudio

Studio Stomp

.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Over Bits to Pieces

Het project Bits to Pieces onderzoekt de revolutie die de komst van de digitale technologie veroorzaakte. Het documenteert de ervaringen van de pioniers van de digitale vormgeving en onderzoekt de digitale erfenis van de jaren tachtig.

 

Daarnaast is het doel om professionele en semi-professionele vervaardigers bewust te maken van de kwetsbaarheid  van hun eigen digitale geschiedenis. En om ze vervolgens praktische tips te geven - dingen die iedereen eenvoudig zelf kan toepassen - waarmee het risico van verlies van digitale bestanden kleiner kan worden gemaakt.

 

 

 

Het project is in 2010 ondersteunt met een stimulerinsgsubsidie van het Fonds Beeldende Kunst Vormgeving en Bouwkunst.


 

Scope
De eerste generatie ontwerpers die met een computer aan de slag ging bestond uit techniekliefhebbers, ze bouwden en programmeerden zelf om de uiterste grenzen van het nieuwe medium te verkennen en alle mogelijkheden te onderzoeken. Techniek was meer dan een middel om dingen mogelijk te maken, de nieuwe technologie maakte nieuwe dingen mogelijk en welke dingen dat waren lag nog volledig open.

 

Om recente vormgeving te kunnen bestuderen en te behouden is inzicht in het proces belangrijk. Juist dit proces dreigt verloren te gaan omdat dit in steeds grotere mate gedigitaliseerd is. De snelle ontwikkeling van de technologie heeft als effect dat de gemiddelde levensduur van een digitaal bestand zo'n jaar of vijf is. Daarna is de soft- en hardware waarschijnlijk verouderd en de drager mogelijk beschadigd. We weten inmiddels dat het proces van behoud van digitale bestanden begint vanaf het moment van de creatie. Daarom zou iedereen, ontwerpers en andere vervaardigers moeten weten - en dus leren  - hoe we de risico's van verval kunnen verminderen. Vanaf het eerste moment dat we op 'Save' klikken.

 


‘File not found’
Sinds de introductie van de desktop computer zijn steeds meer ontwerpers digitaal gaan werken. Oorspronkelijke papieren schetsen, werktekeningen, boeken en affiches hebben nu plaats gemaakt voor photoshopafbeeldingen en illustratorbestanden, dvd’s en websites. De complete inhoud van de oude ladekast en boekenplank past nu op een harde schijf of een rijtje DVD’s. Niet alleen zijn de ontwerpen daarmee minder toegankelijk – een boekenkast is sneller doorzocht dan een serie DVD’s – maar ook de beperkte duurzaamheid van digitaal materiaal is een groeiend obstakel voor de archiefvorming door ontwerpers.


Pas wanneer ze op zoek gaan naar dat ene plaatje, dat ene werkdocument of filmpje of naar die versie van hun eerste website ontdekken ze dat virtueel vluchtig is. Digital born objecten, of dat het nu e-mails, foto’s, werkdocumenten, podcasts of websites betreft, zijn aan verval onderhevig. Veroudering van bestandsformaten, platformen en opslagmedia heeft als gevolg dat de gemiddelde levensduur van een digitaal object 5 jaar is.

 

Forget me, not
Er zijn dus goede  redenen om een deel van dit materiaal goed te bewaren. Voor studenten betekent het inspiratie- en studiemateriaal en voor auteurs en onderzoekers kunnen het net die belangrijke digitale bronnen zijn die de basis voor publicatie vormen. Uiteindelijk heeft ook de niet-professionele vervaardiger groot belang bij een goed bewaard digitaal geheugen, al was het maar omdat dit je in staat stelt om je digitale foto’s ooit nog aan je kleinkinderen te kunnen laten zien.

 

Deze website is bedoeld als een eerste ingang naar toegankelijke informatie over digitaal bewaren.

 

Bits to pieces is een project van Karin van der Heiden.